TEOG sonrası yeni sistemde düzenleme

TEOG sonrası yeni sistemde düzenleme
TEOG’un yerine getirilen ve 600 ‘nitelikli okul’a sınavla geçişi öngeren yeni sistem, yöneticisi ve öğretmenleri MEB tarafından atanan proje okulları üzerine kurulucak. Sayıları 200’ü bulan proje okulları yaygınlaştırılacak ve kurumların orta öğretim kısımları yeniden açılacak. Eğitimciler, bu okulların sayıları artırılırken kaliteden taviz verilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Geçtiğimiz hafta Milli eğitim Bakanı İsmet yılmaz, TEOG'un yerine gelen yeni sisteme dair detayları açıkladı. Yeni sistem ile birlikte kafalarda pek çok soru işareti oldu. Ortaöğretimde yeni sisteme geçilmesinin ardından proje okullarının sayısının artırılması ve kapsamının genişletilmesi de gündeme geldi. Proje okullarının dayanağını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1 Eylül 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan ‘Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği' oluşturuyor.

200 OKUL PROJE OKULU OLDU

Karar'da yer alan habere göre yönetmelik hükümleri doğrultusunda şu ana kadar yaklaşık 200 okul ‘proje okulu' olarak belirlendi. Yetenekle öğrenci alan güzel sanatlar, spor okulu ve uluslararası imam hatip lisesi gibi farklı okul türleri dışında İstanbul Erkek, Kabataş, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu, Atatürk Fen, Vefa, Çapa Fen, Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler, Ankara Çankaya Atatürk, Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu, İzmir Cihat Kora, İlkadım Samsun Anadolu, Konya Meram Anadolu, Diyarbakır Yenişehir Anadolu, Bursa Nilüfer Tofaş, Kayseri Melikgazi Fen lisesi gibi Türkiye'nin gözde okulları da ‘proje' okulu ilan edildi. Proje okullarının öğretmen ve idaresi, diğer okullardan farklı olarak Milli Eğitim tarafından atanıyor. Proje okulları konusunda üniversitelerle işbirliğine gidiliyor, akademisyenlerden danışmanlık hizmeti alınıyor. Bu okulların laboratuvar, elektronik, bilişim ve altyapı olanaklarının en üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor.

ORTA ÖĞRETİM BÖLÜMLERİ İÇİN YENİ HAZIRLIK

Bakanlık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yaygınlaştırılmasını gündeme getirdiği proje okullarının kapatılan orta oğretim bölümlerinin yeniden açılması için hazırlık yapıyor. 600 nitelikli okula 100 bin öğrencinin sınavla alınacağı, geri kalanların adrese dayalı yerleştirmeye tabi tutulacağı yeni sistemin proje okulları üzerine kurulması planlanıyor. 200 proje okulunun sayılarının artırılması düşünülüyor. Proje okulu uygulamasına olumlu yaklaşan eğitimciler ise anadolu liseleri örneğinde olduğu gibi sayıları artırılırken kalitenin düşürülmemesi gerektiğini dile getiriyor.

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, yeni bir uygulama olan proje okullarının Türk eğitim sisteminin ana eksenini oluşturmadığını belirterek “Geçmişte anadolu liselerinin sayısını artıralım derken öyle bir noktaya gelindi ki bütün okullar anadolu lisesine döndü. Proje okul dediğimiz zaman bir okulun kendisine özgü, diğer okullardan farklı proje nitelikli bir pozisyonunun olması lazım. Bütün genel liseleri, meslek liselerini proje okuluna çevirelim dediğimiz zaman TEOG'daki sistemin aynısını getirmiş oluruz” dedi. 

Yeni sistemde sınavla öğrenci alacak 600 civarındaki okulun proje okullar kapsamında değerlendirilebileceği yönünde bir izlenim edindiklerini ifade eden Selvi “Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin tamamı, bazı imam hatip liseleri ile endüstri meslek liseleri sınavla öğrenci alacak. Bu anlamda sınavla öğrenci alma değerlendirmesini bu proje okulu tanımlaması üzerinden ifade edeceklerse, o şekilde her ilde her okul türü için en az bir okulun mutlaka sınavla öğrenci alabilecek pozisyonda olmasıyla ilgili bir çalışma olabilir. Bu da makul bir çalışmadır” diye konuştu. Proje okullarının ortaokulu da içine alacak şekilde yapılandırılmasıyla ilgili bir yaklaşımın da tartışılıp konuşulabileceğini kaydeden Selvi, şöyle devam etti: “Ancak bu tür şeylerin dar bir çevrede değerlendirilip sonra yetkililerin önüne gelmemesi gerekir. Pat diye gündeme gelerek yapılacak uygulamalar iyi netice vermeyebilir. Zemini olgunlaşır ve verimliliği hususunda bir kanaat oluşursa uygulamaya geçilir.”

BİRDEN FAZLA YABANCI DİL EĞİTİMİ VERİLMELİ

KARAR eğitim yazarı Turgay Polat “Bu okullarda hazırlık sınıfının olması, birden fazla dil öğretmesi ve mezunların ülke için üst insan kaynağı oluşturması gerekiyor. Türkiye'de biz bir proje okulu yapacaksak bu okulun mutlaka dil öğretiyor olması lazım. Bu okullar bir şey vermeyecekse sırf adından dolayı veya sırf sayı fazla olsun diye artırmak çok yanlış olur” dedi. Sınavla öğrenci alan okulların proje okullarıyla aynı kategoriye sokulmaması gerektiğini söyleyen Polat “Proje okulu sayısı 83'tür. Sayısı çok fazla artmamalı. Çünkü eskiye geri döneriz” yorumunu yaptı.

OKULUN İSMİ DEĞİŞİNCE NİTELİĞİ DEĞİŞMEZ

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Okulların ismini değiştirmekle içerideki niteliği değiştiremeyiz. Fen lisesinin bile akademik bir üst seviyeli okul olması lazım. Proje okulu sayısının çok sınırlı kalmasının doğru olduğunun kanaatindeyiz. Bizimki gibi ülkelerde siyasi talepler bu sayıları artırabiliyor. O zaman da bütün okullar proje okulu veya fen lisesi olmaya başlıyor. Haliyle amacından uzaklaşmış olursunuz.”