ÖSYM Başkanı'ndan YGS için '15 dakika kuralı' açıklaması

ÖSYM Başkanı'ndan YGS için '15 dakika kuralı' açıklaması
Üniversiteye giriş için 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) bu yıl ilk kez uygulanan '15 dakika kuralı' tartışmaları sürüyor.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) defalarca yaptığı "09.45'ten sonra sınav binalarına kimse alınmayacak" uyarısından haberi olmadığı için YGS'ye giremeyenlerin ağlayan görüntüleri önceki gün ekranlara yansıdı. Bir dakika farkla sınava alınmayanlar oldu. Velilerle polis ve güvenlik arasında çıkan tartışmalar zaman zaman cam kırmaya, kapı tekmelemeye kadar vardı. Yeni uygulama nedeniyle YGS'ye giremeyenler, mağdur olduklarını belirtirken, telafi sınavı yapılmasını talep etti.

UYARI BUTONU VARDI

Hürriyet'ten Nuran Çakmacı'ya konuşan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Çok üzgünüm, yapacak başka bir şey yok" diye konuştu. Başkan Demir, şöyle dedi:

"Bu yıl adaylar sınava giriş belgesini internetten indirirken ekrana büyük harflerle 'Salonlara 09.45'te alınıyor, geç kalan alınmayacak' diye duyuru koyduk. Yanında 'Okudum, anladım' butonu vardı. Adaylar, onu işaretlemeden belgesini alamadı. Buna rağmen geciken oldu.

Kapıdaki herkes alındı, arama içeride yapıldı. Yapacak bir şey yok, üzüntü verici. Ama bir kuralı hayata geçirmenin başka yolu yok. 'Haberim yoktu' diyen olacak. Hâlâ giriş belgesi, nüfus cüzdanı olmadan gelen var. Kurala aykırı davrananları sıfırlamanın imkânı yok."

HUKUKÇU GÖRÜŞÜ

Hukukçular, sınav belgesinde uyarı olduğu için dava açılsa bile kazanılamayacağını söyledi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Gülan, "Önceden duyurulmasaydı şekil, usul sakatlığı oluştururdu. Dava sonucu yeni sınav açılması şeklinde olamaz, çünkü genel bir sınav. Hukuka aykırı bulunursa tazminat talebiyle sonuçlanabilir" dedi.