ADEM’ler kadınların umudu oldu

ADEM’ler kadınların umudu oldu
Van’ın Edremit Kaymakamlığı ve belediyesi tarafından kurulan Aile Destek Merkezleri (ADEM) kadınların umudu oldu. 

Şabaniye Mahallesi’nde ilk defa kurulan ADEM, kadınların vazgeçilmez mekanı haline geldi. Merkeze gelen kadınlar, çeşitli branşlarda hem eğitim, hem de gelecekte iş kurmak için gördükleri kurs sonunda sertifika alıyorlar. Sosyal aktivitelere de katılarak hayatlarına yön veren kadınlar, öğrendikleri meslek sayesinde aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Dikiş-nakıştan Kur’an-ı Kerim öğrenmeye, bilgisayardan el sanatlarına kadar birçok alanda hizmet veren ADEM, aynı zamanda kreş hizmeti de veriyor. Kurslara katılan kadınlar eğitim alırken, çocukları ise kreşte eğitmenler gözetiminde eğlenerek zaman geçiriyor. ADEM sayesinde ilk defa kıymetli olduklarını hissettiklerini ifade eden Gözde Nida Gündoğdu, “Bizim için çok güzel oldu. Evde boş boş duruyorduk. Şimdi katıldığımız kurslarda eğitim alırken, çocuklarımız ise kreşte zaman geçiriyorlar. Çok mutluyuz” dedi.

İlçede ilk kurulan Şabaniye Aile Destek Merkezine günlük 250 kursiyerin geldiği öğrenildi. Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, kadınların sosyal hayata daha çok dahil olmalarını amaçladıklarını söyleyerek, “Bu merkezler sayesinde kadınlara kurs vererek hem istihdam oluşturmak hem de meslek sahibi olmalarını arzuluyoruz. Merkezimize kadınlarımızdan ve genç kızlarımızdan gelen talep ve ilgi çok iyi durumda. Hem sosyal hayata adapte oluyorlar, hem de aile bütçelerine yapmış oldukları çalışmalarla destek oluyorlar. İlçemizin tüm mahallelerine bu merkezlerin kazandırılması için elimizden geleni yapacağız inşallah” diye konuştu.

MESLEK SAHİBİ OLUYORLAR

Süphan Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde açılan kurslarda eğitim alan kursiyerler, böylelikle sahibi oluyorlar. Süphan Mahallesi’nde kurulan ikinci aile destek merkezi de büyük ilgi görüyor. Malzemeleri merkez tarafından karşılanan kursta yapılan el emeği göz nuru ürünlerden elde edilen gelirler ise kursiyerlere veriliyor. 243 bayan kursiyerin katıldığı Kur’an-ı Kerim, dikiş, el sanatları, bilgisayar, resim, müzik, kreş ve okuma yazma kursu sonunda sertifikalar dağıtılıyor. Merkezde görevli usta öğreticilerden Emine Taşkulak, tüm kadınları ADEM’e beklediklerini söyleyerek, “Belediyemizin sağladığı imkanlarla burada mesleki kurslar düzenliyoruz. Tüm kadınlarımızın bu kurslara katılmasını istiyoruz. Burada meslek öğrenirken, aynı zamanda ikramlarımız eşliğinde sohbetler yaparak yeni arkadaşlıklar ediniyorlar. Sıkıntısı olan kadınlarımızla birebir ilgilenerek, devletimizin sunduğu imkanlardan faydalanmalarını sağlıyoruz. Burası onların evi, istedikleri zaman bize ulaşabilirler. Her zaman vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

“HİZMET AYAĞIMIZA GELDİ”

Kursiyer kadınlardan Nazlı Gezer ise, eğitim almanın yanında katıldıkları sosyal aktiviteler sayesinde yeni arkadaşlıklar edindiklerini söyleyerek, “Önceki belediye döneminde böyle bir hizmet yoktu. Şimdi hizmet ayağımıza geldi. Bu hizmet sayesinde kimimiz Kur’an-ı Kerim ve okuma-yazma kurslarına, kimimiz ise mesleki kurslara katılıyoruz. Öğreticilerle burada aynı zamanda bir aile ortamı oluşturmuşuz. Bizler gibi evde zamanının büyük çoğunluğunu boş geçiren kadınların bu merkezlerden faydalanmasını tavsiye ediyoruz. Vatandaş odaklı yapılan bu hizmetlerden dolayı emeği geçenlere teşekkür ederiz” ifadelerini kullandılar.

“DİNİMİZİ EHİL KİŞİLERDEN ÖĞRENİYORUZ”

Açılan Kur’an-ı Kerim okuma kursuna katılan Yıldız Kaplan ise, “Dinimizi ehil kişilerden öğreniyoruz. Artık ne biz ne de çocuklarımız, başkalarının kendi amaçları doğrultusunda öğrettiği dini bilgilere itibar etmiyoruz. Belediyemiz tarafından açılan ve müftülüğümüzün görevlendirdiği kişiler bize Kur’an-ı Kerim’in yanında Peygamber Efendimizin hayatını ve diğer dini bilgileri doğru ve detaylı bir şekilde öğretiyorlar. Ümmet olarak dinimizin etrafında birleşerek kardeşliğimize sahip çıkmamız gerekir. Herkesi dinimizi en doğru şekilde öğrenmeleri için ADEM bünyesindeki kursa bekliyoruz” şeklinde konuştu.