Suriyeli çocuklar patlayıcı kurbanı

Suriyeli çocuklar patlayıcı kurbanı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF Suriye’de patlayıcı tehlikelere karşı uluslararası eyleme geçilmesi çağrısı yaptı. Buna göre 2017 yılında Suriye’de paatlayıcılar aracılığıyla 910 çocuğun hayatını kaybettiği kaydedildi.

Her iki örgütün Çarşamba günü gerçekleştirdiği ortak açıklamada, “Suriye'de 8 milyondan fazla insanın patlayıcı tehlikesine maruz kaldığı ve bunların 3 milyondan fazlasının çocuklar olduğu” ifade edildi.

Suriye'de 2017 yılında savaştaki patlayıcı kalıntıları nedeniyle veya kurbanların hareketleriyle aktif hale gelen patlayıcılar sonucu en az 910 çocuğun öldürüldüğü ve 361'inin ise sakatlandığı belirtildi.

Sadece 2018 ilk iki ayında artan şiddet olaylarında birçocuğun öldürüldüğü bilgisi yine ortak açıklamada aktarıldı.

“RAKKA'DA PATLAYICILAR ÖLÜMLERE VE SAKATLANMALARA YOL AÇIYOR”

PYD'nin IŞİD'lileri tahliye ederek örgütten devraldığı Rakka'ya resmi olamayan rakamlara göre 200 bin civarında kişinin döndüğünün iddia edildiği haberde aileler için, “Bu aileler şehre dağılmış olan patlayıcılar nedeniyle çok büyük oranda öldürülme veya sakatlanma tehlikesiyle karşı karşıyalar” denildi.

Rakka'da 20 Ekim 2017 ve 23 Şubat 2018 arasında en az 658 kişinin yaralandığı ve 130'dan fazla kişinin kara mayınları, bubi tuzakları ve patlamayan ağır silahlar nedeniyle ile öldürüldüğü bilgisi açıklamada yer aldı.

AFRİN'DE DE AYNI SORUN DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin sürdürdüğü Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında PYD'den temizlenen Afrin'de de örgütün tıpkı IŞİD gibi şehre ve kırsala 'mayın ve patlayıcı' yerleştirdiği tespit edilmişti. TSK ve ÖSO'nun imha çalışmaları ise sürüyor.

TIMETURK | ÇEVİRİ