Ruslar Afrin'den çekiliyor mu?

Ruslar Afrin'den çekiliyor mu?
ABD'nin PYD/YPG'ye silah göndermesi, Afrin bölgesinden Türkiye'ye açılan taciz ateşleri, TSK'nin misli ile karşılık vermesi ve Rus basının 'yalan' olduğu ortaya çıkan 'Erdoğan Menbiç ve Rakka için yeni bir Fırat Kalkanı'nı işaret etti' haberi... Şimdi de Türkiye'den ardı ardına Afrin açıklamaları gelirken Rusya'nın bu bölgedeki üslerini boşaltmaya başladığı iddia edildi.

Türkiye gazetesinden Çetin Erçetin haberinee göre, Rus askerlerinin de bulunduğu Afrin'e operasyon için son 12 günde Moskova ile Ankara arasında 9 telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

 

İddialara göre Türkiye'nin, Rus askerlerinin Afrin'den çekilmesini talep etti.

VEYSİ KAYNAK DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"El Bab'ın en yüksek hakim tepesi Akil Tepe'de bir Jandarma üssü inşa ediyoruz AFAD olarak. Üssümüz tamamlanmak üzere. Dolayısıyla El Bab'ın da güvenliğini yine kendi jandarma ve polisleriyle sağlamak ve inşa ettiğimiz üs vasıtasıyla da bölgenin, El Bab'ın genel güvenliğini sağlamak durumundayız. Bölgenin stabil hale gelmesi için gayretler devam ediyor. Ancak bölgenin stabili hale gelmesi, benim şahsi fikrim Afrin bölgesinin teröristlerden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekir. Türkiye'nin gerek Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla gerek Milli İstihbarat Teşkilatımız vasıtasıyla muhataplarıyla bu husustaki çalışmalarımız sürüyor. Çünkü Astana'da yapılan görüşmelerde Türkiye'nin bu güvenli bölge fikri böylece hayata geçirilecek. İdlib bölgesinin güvenliğini de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sağlaması, o çatışmasızlığın da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından idame edilmesi beklentisi var. Bütün bunlar için Afrin bölgesinin hem Türkiye'nin sınır güvenliği bakımından Kilis ve Hatay sınırımızdalar. Hem bölgenin güvenliği bakımından Afrin bölgesinin terörden, teröristlerden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekecek. Yoksa kimse ne Azez'in güvenliğini garanti edebilir, ne Mare'nin güvenliğini garanti edebilir, ne El Bab'ın güvenliğini garanti edebilir ne de İdlib'in güvenliği garanti edebilir. Türkiye'nin bu husustaki çalışmaları da sürmektedir."

NUMAN KURTULLMUŞTAN AÇIKLAMA


Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş yaptığı açıklamada ABD'ye mesaj gönderdi. "Hassasiyetlerimizi dikkate alın" diyen Kurtulmuş, taciz ateşlerine karşılık verileceğini yineledi.

İşte o açıklamar:

"Türkiye'nin PYD/YPG konusundaki hassasiyetlerinin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha çok net şekilde ifade ediyorum. Kaldı ki bu bu örgütün Afrin bölgesinden Türkiye'ye doğru açtığı her türlü taciz ateşi misliyle, angajman kuralları çerçevesinde karşılık bulacaktır."