PYD Tabka'da!

PYD Tabka'da!
PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD'nin öncülüğündeki koalisyonun hava desteğiyle Rakka'nın Tabka ilçesindeki askeri hava üssünü IŞİD’in elinden aldı.

Reuters, AA ve Al Jazeera'nin haberi:

 

 

HEDEF: BARAJ!

SDG, Fırat Nehri üzerinde bulunan Tabka Barajı'nın ele geçirilmesi için de operasyonun devam ettiğini belirtti. Tabka barajı, Suriye'nin en büyük barajı ve ülkenin elektrik ihtiyacının önemli kısmını sağlıyordu. Barajın IŞİD tarafından ele geçirilmesinden sonra elektrik kesintiye uğramıştı.

PYD: ZAMAN ALACAK

SDG Sözcüsü Talal Silo, barajı ele geçirme operasyonun yavaş ve dikkatli bir şekilde yürütüldüğünü ve bunun için daha çok zaman alacağını söyledi.

"90 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ"

Bölgede süren çatışmalar ve havadan yapılan yoğun bombardımandan dolayı yüzlerce aile bölgeden kaçmak zorunda kaldı.

KAÇ SİVİL ÖLDÜ?

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bir haftadan beri devam eden Tabka operasyonu sırasında 90 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

ABD "SİVİL ÖLÜMLERİ" DEĞERLENDİRİYOR

ABD'nin öncülüğündeki koalisyondan bir sözcü, Gözlemevi'nin iddiasını değerlendirdiklerini ifade etti. ABD Savunma Bakanlığı, geçen hafta aynı insan hakları kuruluşunun, Rakka'nın batısında sığınmacıların yaşadığı bir okulun bombalanması sonucu 33 kişinin öldüğü yönündeki iddiasına kanıt bulamadıklarını belirtmişti.

"BARAJIN SAĞLAMLIĞI..."

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Tabka Barajı'nın sağlamlığını korumak için çaba göstereceğini ifade etti. Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Görev Gücü'nün (CJTF-OIR) yazılı açıklamasında, barajın temellerinde herhangi bir hasar olmadığı vurgulanarak, "Koalisyon güçleri, Suriye halkı için hayati önem taşıyan barajın sağlamlığını korumaya çaba gösterecektir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada koalisyon güçlerinin, baraj yakınlarındaki askeri noktalara düzenlenen saldırılarda tahrip gücü yüksek patlayıcılar kullanmadığı kaydedildi. IŞİD saldırmadığı sürece barajın acil tehlike altında olmadığı da belirtildi.

Amerika'nın PYD'ye siyasi ve askeri desteği Türkiye ile Amerika'yı Suriye coğrafyasında karşı karşıya getiren en önemli sebep.

ABD, Türkiye'nin sert tepkisi üzerine bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başlamış, bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG'ye katarak Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) kurmuştu. SDG'nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Marie Harf, Ekim 2014'te PYD'yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015'te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

Trump yönetiminin de bu konuda Obama dönemiyle aynı tutumu sürdürdüğü görülüyor. Bu dönemde de Amerika YPG'yi silahlandırmaya devam ediyor. Obama döneminde PYD/YPG ile irtibatları yürüten Özel Temsilci Brett McGurk, Trump döneminde de görevine devam ediyor.