'PYD Fırat'ın batısına geçti'

'PYD Fırat'ın batısına geçti'
YPG, Menbiç’ten sonra Türkiye’nin kırmızı çizgi ilan ettiği Fırat’ın batısına bu kez Tabka üzerinden geçti.

Karar'dan Kenan Butakın'ın haberine göre; PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD'in elindeki Tabka askeri havalanını kontrolü altına aldı.

ABD DESTEĞİ, RUSYA KORUMA

ABD'nin silah ve mühimmat desteği ve Rusya'nın korumasıyla güç kazanan YPG, Fırat nehrinin güneyindeki Tabka Barajı'ndan batıya doğru ilerlemeye başladı.

BİR KEZ DAHA SARDI

Türkiye'nin kırmızı çizgi ilan ettiği Fırat'ın batısından çekilmeyen YPG, IŞİD'le mücadele gerekçesiyle kez güneyden bölgeye sarktı.

65 KM YAKLAŞTI

PYD (YPG), böylece Menbiç'e Fırat'ın güneybatısından 65 kilometre yaklaştı. Bu bölgenin yarısında IŞİD yer alırken, yarısı ise Esed rejiminin kontrolü altında. Bu nedenle de YPG'nin çok fazla mücadele etmeden kuzeye doğru ilerleyeceği ve batıdaki etki alanını genişleteceği değerlendiriliyor.

"BU HAREKETLİLİK, RAKKA HAZIRLIĞI OLABİLİR"

PYD'nin Türkiye'nin kırmızı çizgi ilan etitği Fırat'ın batısına doğru ilerlediği operasyon, daha kuzeydeki Rakka'nın IŞİD'den temizlenmesi için hazırlık olarak lanse ediliyor. Ancak, ABD, YPG'nin resmi olarak Rakka operasyonunda yer alacağını açıklamadı.

Suriye'deki toprakların an be an kimlerin kontrolüne geçtiğini aktaran “umap.openstreetmap.fr” internet sitesinde, Fırat Nehri'nin daraldığı Tabka Barajı'ndan itibaren ciddi bir hareketlilik gözlemlendi.



ALMANYA'DAN YPG'YE 200 MİLİTAN

2015 verilerine göre IŞİD'e katıların sayısının 800 olduğu bilinen Almanya'da, çok sayıda kişinin de PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG saflarında savaştığı belirtildi. Federal İçişleri Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre 69'u Alman vatandaşı olmak üzere, 204 kişi gönüllü olarak PYD/YPG'ye katıldı. Alman medyasında çıkan haberlerde, 2013'te bu yana PYD/YPG'ye katılanların 102'sinin (43'ü Alman vatandaşı) tekrar ülkeye döndüğü bilgisi yer aldı. Bu sayılara Peşmerge güçlerine katılanların dahil olmadığı kaydedildi.