Macron'a 'Suudilere desteği azalt' baskısı

Macron'a 'Suudilere desteği azalt' baskısı
10 İnsan hakları grubu Fransız Başkan Emmanuel Macron’dan, Suudi Veliaht Prens Salman’ın ziyaretini, Yemen limanlarına ablukayı durdurması ve çatışmaların çözümünde diplomatik yolları kullanması için baskı aracı olarak kullanmasını istiyor.

Middle East Monitor'un haberine göre Macron'a, Yemen'in kuzeyinde ve başkentte İran destekli Husi gruplarını kontrol etmek için işbirliği yapan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne verdiği askeri desteği azaltması yönünde baskı yapıyorlar.

Çatışmalarda bugüne kadar 10.000 insanın hayatını kaybettiği ve 3 milyondna fazla insanın ise yerinden edildiği bildirildi.

Veliaht Salman'ın Fransa'ya Pazar gününden ititbaren yapacağı üç günlük ziyaret sırasında, milletvekilleri ve insan hakları grupları Macron'un en büyük müşterilerinden olan her iki ülkeye de silah satışına ara vermesini istiyor.

HANDICAP INTERNATIONAL: BİR SEÇENEKLERİ VAR O DA SİVİLLERİ KORUMAK

Handicap International'den Anne Hery, “Veliaht Prens'in ziyaretinden önce Macron'un bir seçeneği var: Sivilleri korumak veya silah satmak” dedi.

Bazı Avrupa ülkelerinin özellikle Almanya'nın Suudi liderliğindeki koalisyonla ilişkilerini azalttığı belirtilirken Fransa, İngiltere ve Amerika'nın bunu takip etmediği aktarıldı.

Bununla birlikte Paris'in gittikçe kötüleşen insani durumdan endişesinin arttığı Macron'un Aralık ayında Yemen üzerindeki Suudi ablukasının “tamamen kaldırılmasını” söylediği de ifade edildi.

AÇLIĞA KARŞI EYLEM: FRANSA'NIN STRATEJİLERİ İŞE YARAMIYOR

Diğer Sünni Müslüman devletleri de kapsayan birlik ise Husileri hedefleyen binlerce hava saldırısında sıklıkla sivilleri vurdu ancak bunu bilerek yaptıklarını inkar ediyorlar.

Açlığa Karşı Eylem, Action Against Hanger grubunun Orta Doğu yöneticisi Jonathan Cunliffe ise, “Fransa'nın sadece silah satışı hakkında değil ama Yemen'in ablukaya alınması konusunda da büyük bir tartışmaya girmek zorunda. Bu stratejileri işe yaramıyor” dedi.

Veliaht Prens Salman'ın Fransa ziyareti ise Fransız-Suudi ilişkilerinde hassas bir zamana denk geldi. Eski Fransız Başkan Francois Hollande zamanında İran nükleer müzakereler sürecinde Körfez ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan'la yakın ilişkiler beslenmişti.

SALMAN, FRANSA'YA KARŞI AMERİKA'YLA İŞBİRLİĞİNE GİTTİ

Hollande 2016 yılında, Veliaht Prens Salman'a Fransa'nın en yüksek onur ödülü olan “Legion d'Honneur”ü vermişti.

Fakat 32 yaşındaki veliaht Salman, Fransa'nın İran'la ilişkileri geliştirme arayışına karşın geçtiğimiz aylarda Amerikan Başkanı Donald Trump ile yakın ilişkiler geliştirdiğini vurguladı. .

Fransa İnsan Hakları Gözlemevi yöneticisi Benedicte Jeannerod, “Prens Salman ne Legion d'Honneur'ü ne de kırmızı halıyı hak ediyor, kendisi yaptırımlara layık” şeklinde konuştu.

TİMETÜRK ÇEVİRİ