İran'da ölü sayısı 10'a yükseldi!

İran'da ölü sayısı 10'a yükseldi!
İran'daki gösterilerde son olarak 2 olduğu belirtilen ölü sayısı 10'a yükseldi.

İran'da ekonomik nedenlerle başlayan ve kısa sürede hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösterilerde dün itibariyle iki kişi yaşamını yitirdi. Gösterilerde toplam ölü sayısının 10'a yükseldiği açıklanırken eylemler artarak devam ediyor.

"AJANLAR ÖLÜDÜRDÜ"

Dün İranlı yetkililer, devam eden eylemlerde hayatını kaybeden 2 kişinin yabancı ajanlar tarafından öldürüldüğünü iddia etmişti. Luristan eyaleti Vali Yardımcısı Habibollah Khojastehpour, Dorud'da yasa dışı gerçekleştirilen eylemlerde 2 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, “Polis ve güvenlik görevlileri tarafından ateş edilmedi. Çatışmalarda devrim düşmanları, tekfiri grupların ve yabancı ajanların kanıtlarına rastladık” demişti.

"RUHANİ'YE ÖLÜM" SLOGANLARI ATILDI, HAMANEY POSTERLERİ YAKILDI

İşsizlik, yüksek enflasyon ve yolsuzluğa karşı başlayan eylemler, yerini rejim ve yönetim karşıtı gösterilere bıraktı. "Ruhani'ye ölüm" sloganları atılan ve Dini lider Ali Hamaney posterleri yakılan gösterilere ABD'den destek geldi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, "uzun süredir bastırılmış" İranlıların kendi seslerini bulduğunu ve İran hükümetinin kendi vatandaşları tarafından sınandığını söyledi. Ruhani ise protestolara ilişkin ilk açıklamasında "İranlılar, İran hükümetini protesto etmek ve eleştirmekte özgürdürler. Protestolar, İslam Cumhuriyeti'ndeki durumun iyileşmesine yol açacak bir şekilde yapılmalı. Şiddet ve kamusal alanlara zarar vermek eleştiri değildir. Ama eleştiri ve protestoların ülkenin ve halkın durumunu iyileştirmesi için çaba harcamalıyız. Hükümet vandallık yapan ve çevreye zarar veren gruplara tolerans göstermeyecektir" ifadeleri kullandı.

Donald Trump da gösterilerin başladığı ilk gün açıklama yapmış ve "Rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin varlığını yurt dışında terörizme harcamasından bıkmış olan İran vatandaşlarının barışçıl protestolarıyla ilgili bilgiler geliyor. İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dahil kendi halkının haklarına saygı göstermelidir. Dünya bu süreci izliyor" demişti.

Ruhani ise açıklamasında Trump'a "İranlılara terörist diyen bir kişinin İranlılar hakkında açıklama yapma hakkı yok" şeklinde cevap verdi.

SİLAHLI GÖSTERİCİLER PÜSKÜRTÜLDÜ

Öte yandan İran Devlet Televizyonu, silahlı göstericilerin askeri üsse girmeye çalıştıklarını fakat püskürtüldüklerini iddia etti.