İran Meclisi'nde silah sesleri! Ölü ve yaralılar var

İran Meclisi'nde silah sesleri! Ölü ve yaralılar var
İran'ın iki farklı noktasında terör saldırıları gerçekleştirildi. Meclis ve Humeyni'nin Türbesinin hedef alındığı saldırılarda 7 kişi öldü ve 4 kişi rehin alındı.

Bu sabah İran'da 4 saldırgan Kalaşnikof ve tabancalarla Meclis'e kuzey kapısından girdi. Bu sırada çatışma çıktı. Meclis içerisine giren saldırganlar gelişi güzel ateş açan saldırganlar 12 kişiyi yaraladı. Burada 7 kişi öldü.

IŞİD ÜSTLENDİ!

Bu arada saldırıları IŞİD'in üstlendiği bilgisi geçildi. Örgüte ait olduğu bilinen sosyal medya hesabında, "Tahran'ın merkezindeki Meclis ve Humeyni Türbesi saldırısını İslam devleti savaşçıları yaptı" ifadesi kullanıldı.

İLK RESMİ AÇIKLAMA!

İran İstihbarat Bakanlığı, üçüncü bir saldırı girişiminin engellendiğini belirtirken, halktan toplu taşıma araçlarından uzak durmasını istedi.

CEVAD ZARİF ANKARA'YA GELİYOR

Bu arada İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in akşam saatlerinde Ankara'ya geleceği biliniyor. Dün kararlaştırılan ziyaretin bir numaralı gündem maddesi Katar olacak.

MECLİS ÇALIŞIYOR

Meclis kapısının kapatıldığı ve giriş çıkışların yasaklandığı belirtildi.Genel Kurulun kapılarının kapatıldığı ve kilitlendiği belirtilirken içeride oturumların sürdüğü söyleniyor. Bunun saldırılara ilişkin bir mesaj olduğu belirtiliyor.

MECLİS'TEKİ SALDIRGANLAR YAKALANDI

Tesnim Haber Ajansına göre polisin saldırganları yakaladı ve Meclis'te bir odada tutuyor.

REHİNELER VAR

Ajans her ne kadar saldırganların yakalandığını söylese de saat 11.00 itibari ile geçilen son dakika bilgilerinde 4 rehine bulunduğu bilgisi veriliyor. Bu arada Meclis'ten bir kare de ekranlara yansıdı. Fotoğraftaki kişinin saldırgan olduğu iddia ediliyordu fakat şahsın güvenlik görevlisi olduğu ve katlarda önlem aldıkları belirtildi. 

Meclis'teki saldırıdan bir kare:

HUMEYNİ TÜRBESİNDE SİLAH SESLERİ

Tahran'ın güneyindeki Ayetullah Humeyni'nin Türbesi önünde de silah sesleri duyuldu. Burada da yaralılar olduğu belirtiliyor. Türbe önündeki saldırganlardan birinin canlı bomba olduğu ve kendini patlattığı iddia ediliyor.

İran Devlet Televizyonu Press Tv "Türbeye 4 'teröristin' saldırdığı ve birinin canlı bomba olduğu" bilgisini geçti.

SALDIRGANLARDAN BİRİ SİYANÜRLE İNTİHAR ETTİ

Türbe önündeki saldırganların mermileri bittiğinde birinin kendini patlattığı belirtilmişti. Press TV ise diğer saldırganlardan birinin siyanür içerek intihar ettiği bilgisini geçti.

Türbe önünden kareler:

İRAN KANALLARINDA 'SUUDİ ARABİSTAN' GÜNDEMİ

Haberi geçen İran kanalları, gazete ve internet siteleri, sıklıkla "Önce Katar, sonra İran" yorumları yapıyor. Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti, kılıç dansı ve Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman'ın "Savaşı İran sınırları içine çekmeliyiz" sözlerine atıfta bulunuyor. Selman'a İranlı mevkidaşı Hüseyin Dehkan, "Suudi Arabistan'ın bu işi nasıl yapacağını bilemiyorum. Onları böylesi aptalca bir eylemde bulunmamaları için uyarıyorum, fakat yaparlarsa Mekke ve Medine dışında güvenli yer bırakmayız" karşılığını vermişti.

DEVRİM MUHAFIZLARI GÜÇLENEBİLİR

İran'ın ulusal güvenliğinden sorumlu Devrim Muhafızları'nıın saldırılar sonrası daha da güçlenebileceği ve ılımlı-reformist şeklinde tanınan Ruhani iktidarı üzerinde baskı oluşturabilecekleri eleştirileri var.

İKTİDAR POLİTİKALARINI SERTLEŞTİREBİLİR

İran halkının dış kaynaklı tehditlere karşı her daim bir araya eldiği yorumları yapılırken, iktidarın politikalarını sertleştirmesini destekleyecekleri yönünde değerlendirmelerde bulunuluyor.

TAHRAN-RİYAD GERİLİMİ

İran Muhalefeti, 3 Temmuz 2016'da Fransa'nın başkenti Paris'te toplanmış, toplantıya Suudi Prens Faysal da katılmıştı. İran Direnişi Ulusal Konseyi Başkanı Meryem Rajavi de toplantıda bulunmuştu. Faysal'ın "Şimdi sıra İran'da" açıklamalarının Rajavi tarafından alkışlanması ile gündeme gelen toplantı Tahran yönetimi tarafından tepki ile karşılanmıştı.

Kısa süre önce de Tahran, Riyad yönetimini Suriye'de sivilleri vurmakla suçlamıştı.

İki ülke ayrıca Yemen'de de karşı karşıya. İran, Husileri desteklerken, Husilerin isyanı sonrası ülkeden ayrılan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi Suudi Arabistan'a sığınmıştı. Ardından Riyad öncülüğünde Yemen'e hava operasyonları başlamıştı.