Irak Merkezi Yönetimi'nden Kerkük adımı!

Irak Merkezi Yönetimi'nden Kerkük adımı!
Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kerkük'ü IKBY referandumuna katan ve bu yönde politikalar izleyen Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in görevden alınmasını istedi. Kısa bir süre sonra Kerkük Valisi'nin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştirmeye hazırlandığı bağımsızlık referandumu, Erbil-Bağdat hattını kızıştırırken, geçen her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Irak Merkezi Yönetimi'nin yanı sıra tartışmalı bölgelerin bazılarında reddedilen Kürdistan referandumu, bazı bölgelerde ise Arap ve Türkmenler tarafından desteklenmezken; Erbil'e yakın yönetici ve politikacılar tarafından destekleniyor.

Bu bölgelerin en başında ise Kerkük geliyor... Şimdi de Erbil'e yakınlığı ile bilinen Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in ısrar ve baskıları ile referanduma dahil edilen tartışmalı bölge Kerkük için uzun zaman sonra Bağdat'tan ilk adım geldi. Bağdat yönetimi, Vali Kerim'in görevden alınmasını istedi. Kısa bir süre sonra Kerkük Valisi'nin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.

VALİ KERİM GÖREVDEN ALINDI

Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi'nin ofisinden yapılan açıklamada, Abadi'nin talebinin, bugün kendilerine ulaştığı bildirildi.

'BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN' REFERANDUMU

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, uzun süredir tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını ilan etmişti.

"Referanduma karşı olan her kesimin görüşüne saygı gösteriyoruz. Ancak çoğunlukla referandumu isteyenlere de saygı duyulmalıdır" diyen Barzani, "Kerkük'te her zaman birlikte yaşam, barış ve kardeşlik kentin simgesi olarak kalmalıdır. Kimsenin, Kerkük'ün güvenlik ve istikrarını bozmaya çalışmasına izin vermeyeceğiz. Kürdistan halkı barışçıl bir toplum olduğunu ispatlamıştır" diye konuşmuştu. Barzani, "Kerkük halkı kendi elleriyle kaderini tayin edecektir ve kaderinin tayin edilmesinin engellenmeye çalışılmasına da izin vermeyecektir" dedi.

NELER YAŞANDI?

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, referandumun anayasaya aykırı olduğunu belirterek, sonucu tanımayacaklarını söylemişti. Irak meclisi, salı günü IKBY'nin referandum girişimini reddederken, Diyala ve Salahaddin vilayetlerindeki yerel yönetimlerde kendi sınırları dahilinde referandum yapılmasını kabul etmeyeceklerini bildirmişti. vIrak meclisi, yaptığı oylamada IKBY'nin 25 Eylül'de gerçekleştirmeyi planladığı "bağımsızlık referandumunu" reddetmişti.