Filistin'de 4 kişi şehit, 367 yaralı

Filistin'de 4 kişi şehit, 367 yaralı
İsrail askerleri, dün Gazze ve Batı Şeria'da 4 kişiyi şehit etti, 367 kişiyi de yaraladı. İsrail’in 2008 yılında Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında iki bacağını kaybeden Ebu Süreyya, dün şehit düştü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İslam dünyasını ayağa kaldıran Kudüs kararıyla başlayan 3. intifada kapsamında dün tüm Filistinde protestolar devam etti. 

ŞAM KAPISINA YÜRÜDÜLER

Yeni Şafak'ın derleme haberine göre Mescid-i Aksa'da cuma sonrası ellerinde Filistin, Malezya, Cezayir ve Türk bayrakları açarak tekbir ve sloganlar eşliğinde surlarla çevrili şehrin Şam Kapısı'na doğru yürüyen Filistinlileri İsrail polisi barikat ve biber gazlarıyla engellemeye çalıştı. Ara sokaklara dağılan Filistinlilerle İsrail polisi arasındaki gerginlik gün boyunca devam ederken, atlı polisler de sivillere saldırmak için hazır tutuldu. Şam Kapısı'nda toplanmayı başaran Filistinlileri ise polis zor kullanarak dağıttı.

ENGELLİ GENCE KURŞUN YAĞDIRDILAR

Batı Şeria'da Ramallah başta olmak üzere birçok kent ve beldede cuma namazının ardından ABD'nin söz konusu kararının protesto edildiği gösteriler düzenlendi. Filistin Sağlık Bakanlığı, Batı Şeria ve Gazze'de devam eden protesto gösterilerinde 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 367 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bakanlık, Mohammed Amin Akel, Mustafa Mohammed İbrahim, Yasser Sukkar, İbrahim Ebu Süreyya hayatını kaybettiğini bildirdi. Süreyya'nın engelli bir vatandaş olduğu kaydedildi.

GERÇEK MERMİYLE SALDIRLAR

İsrail askerleri, Beytullahim, Ramallah ve El-Bira kentlerinin girişlerinde, El-Halil kenti güneyindeki Arrub Filistinli mülteci kampında, Kudüs ile Ramallah arasındaki Kalendiya kontrol noktasında, Ramallah'ın batısındaki Belin, Nalin ve Nebi Salih, Nablus yakınlarındaki Kefr Kadum ve Doğu Kudüs'ün kuzeyindeki Katanna beldelerindeki gösterilere göz yaşartıcı gazın yanı sıra plastik ve gerçek mermilerle müdahale etti.

TEDAVİSİNE ENGEL OLDULAR

El Bira'daki gösteriler sırasında İsrail polisi bir genci canlı yayında şehit etti. Batı Şeria'nın El-Bira kentinin kuzey girişinde İsrail işgal güçleri, elinde bıçak ve belinde intihar kemeri bulunduğu görülen bir Filistinli genci vurarak öldürdü. Gencin vurulma anı canlı yayında kameralara yansıdı. İsrail kuvvetleri, gelen ambulanstaki sağlık görevlilerinin vurulan genci tedavi etmesine de engel oldu.

Yalnızca Batı Şeria'da 16 yaralı! İsrail askerlerinin, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına karşı işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilere müdahale etmesi sonucu 5'i gerçek mermiyle 16 Filistinli yaralandı. Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Ramallah'taki olaylarda bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla ateş açtığı bir Filistinliyi yaraladığı aktarıldı.

"BURASI BİZİM TOPRAĞIMIZ"

Down sendromlu Muhammed et-Tavil'e uyguladığı şiddetle dünyayı ayağa kaldıran işgalci İsrail, dün de engelli İbrahim Ebu Süreyya'yı şehit etti. İsrail'in 2008 yılında Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında iki bacağını kaybeden Süreyya'nın, Kudüs'e destek gösterilerine her gün katıldığı ifade edildi. Göstericiler, engelli olmasına rağmen topraklarını savunmak için gösterilere katılan Süreyya'dan ölmeden kısa süre önce görüşlerini aldı. Sosyal medyada dün akşam yayınlanan görüntülerde Süreyya'nın son sözleri şu şekildeydi:

İsrail ordusuna, burası bizim toprağımızdır mesajını vermek için geldim. Toprak bizim toprağımız, Trump'ın kararı için teslim etmeyeceğiz. Buradaki gösterilerimize de devam edeceğiz. İsrail ordusuna meydan okuyoruz. Filistin halkı cesur bir halktır.”