Direnişin yeni sembolü: Gazze'nin soğan maskeli çocuğu

Direnişin yeni sembolü: Gazze'nin soğan maskeli çocuğu
Toprak günü sebebiyle düzenlenen gösterilerde en ön safta görülen 9 yaşındaki Gazzeli Mohamed Ayyash, gazetecilerin'neden en önde olduğu' sorusuna 'Amacım dedelerimin toprağını ve ailemin hatıralarını geri almak' şeklinde cevap verdi. Ayyash, yüzündeki 'soğan'dan maskeyle hafızalara kazındı.

Muhammed, Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını duyuran Toprak Günü eylemlerinin Gazze'deki yüzü oldu. Bu protestolarda İsrail keskin nişancıları silahsız göstericilerin üstüne ateş açtığında en az 18 kişinin öldüğü ve binden fazla kişi yaralandığı aktarılırken; protestocular arasında 9 yaşındaki Muhammed'in de dikkatleri çektiği belirtildi.

Muhammed'in İsrail tarafından atılan gaza karşılık olarak bir soğan ve bir yüz maskesiyle geliştirdiği “soğan maskesi” sosyal medyada hızla yayıldı.

EL YAPIMI SOĞAN MASKESİYLE GAZ BOMBALARINA GÖĞÜS GERİYOR

Babasından ilham alarak yaptığı el yapımı maske çocuğun İsrail askerleri tarafından atılan gazın etkilerini azaltmayı hedefliyordu.

Muhammed, "Babam ilk İntifada'da yaralandı ve bana soğan maskesinin hikayesinin anlatırdı. Maskeyi yeniden yapmayı denedim ve böyle oldu. Fotoğrafımın bu kadar yayılacağını tahmin etmezdim ” dedi.

PEKİ SOĞAN MASKESİ NE İŞE YARIYOR?

Muhammed'in babası Bassam Ayyash ise “soğan maskesi”nin gözyaşartıcı gazın sinirler üzerindeki etkilerini azaltmaya ve soğukkanlılığı korumaya yardım ettiğini ifade etti. "Hatta bir gaz bombasını alıp askerlerin üstüne geri atmanıza yardımcı oluyor” diye ekledi.

BABA AYYASH: OĞLUMLA GURUR DUYUYORUM

Bassam 1989 yılındaki ilk İntifada'da yara almıştı, oğluyla ve onun atalarının topraklarını geri alma kararlılığıyla gurur duyduğunu söyledi.

MUHAMMED ve AİLESİ EVLERİNİ NASIL KAYBETTİ?

Ayyash ailesi 1948 yılında Siyonist militanlarca gerçekleştirilen etnik temizlik sırasında Yafa'daki topraklarından oldular. Aile şimdi Gazze Şeridi'nin merkezindeki Maghazi kampında yaşıyor.

Muhammed, İsrail ordusundan gelen tehditlere rağmen geri dönmek istiyor. “Onlardan korkmuyorum, onlar bizden korkuyor. Korkuyorlar çünkü burada hiç toprakları yok, başka bir topraktan geldiler ve Kudüs'ü almak istiyorlar” dedi.

Muhammed, Cuma günkü eylemlerde bir yakını kaybetti ve diğer yakınları da yaralandı. Fakat babasına göre o, Filistinlilerin topraklarından sürüldüğü Nekbe'nin (Büyük Felaket - İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi) 15 Mayıs'ta 70. yılını idrak eden anmalarda yapılacak yeni eylemlere hazır.

KIZKARDEŞİNE AHAD AL-TAMİMİ ADI VERİLDİ

9 yaşındaki çocuk birçok Filistinli için direnişin sembolü oldu. Salı günü eylemler arasında ise bir kız kardeşi doğdu. Yenidoğan kız kardeşine Ahed al-Tamimi adı verildi.

HANİYE İLE GÖRÜŞTÜ

Muhammed ayrıca yaşananların ardından Hamas lideri İsmail Haniye ile görüştü: