Çin'de oruç tutmak yasaklandı

Çin'de oruç tutmak yasaklandı
Çin'de, Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde memurlar, öğrenciler ve çocukların oruç tutması yasaklandı.
Çin Komünist Partisi, yıllardır olduğu gibi bu sene de Müslümanların Ramazan ayında oruç tutmasını engellemeye çalışıyor.

Çin yönetimine bağlı internet siteleri, yoğun olarak Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde memurlar, öğrenciler ve çocukların oruç tutmasına yasak getirildiğini duyurdu.

10 milyondan fazla Müslüman Uygur Türkü'nün yaşadığı bölgede, bazı lokantalara açık kalma emri verildi.

İNTERNET SİTESİNDEN DUYURULDU

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yer alan Korla kentinin internet sitesinde yapılan duyuruda "Parti üyeleri, kadrolar, sivil memurlar, öğrenciler ve çocuklar Ramazan boyunca oruç tutmamalı ve dini aktivitelerde yer almamalıdır. Yiyecek ve içecek satan dükkânlar kapanmamalıdır" ifadeleri kullanıldı.

KASABA YETKİLİSİ KONUŞTU

Tiekeqi kasabasının yetkililerinden Ahmetcan Tohti, parti üyeleri, kadrolar, sivil memurlar, öğrenciler ve çocukların Ramazan boyunca camilere de girememesi gerektiğini ifade etti.

"ÇİN, UYGURLARIN İNANCINI TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR"

Kısıtlamaları eleştiren sürgündeki Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit, "Çin, Uygurların inancının Pekin'in liderliğini tehdit ettiğini düşünüyor" dedi.

KOMÜNİST PARTİ, DİNİ TOPLULUKLARI SIKI KONTROL ETMEYE ÇALIŞIYOR

Çin'i yöneten ve resmi olarak ateist olan Komünist Parti, ülkede yaşayanların inanç özgürlüğü olduğunu iddia etse de, dini toplulukları sıkı bir şekilde kontrol etmeye çalışıyor. Uygur aktivistler, bu durumun bölgedeki etnik gerginliği artırdığını; etnik gerginliğin de son yıllarda binlerce kişinin ölümüne neden olduğunu belirtiyor. Çin ise Sincan'daki çatışmalardan "dini aşırılıkçılık" ve "terör tehdidi"ni sorumlu tutuyor.