Beşar Esed 'onur nişanını' Fransa'ya iade etti

Beşar Esed 'onur nişanını' Fransa'ya iade etti
Fransa, Beşar Esed'e verdiği onur nişanını (Legion d'honneur) Suriye'de savaşın 8. yılına girdiği bu sene almak için girişimlerde bulunmuştu. Sputnik Esed'in nişanı kendi isteğiyle iade ettiğini duyurdu.

ABD, İngiltere ve Fransa üçlüsünün 14 Nisan Suriye müdahalesinden 3 gün sonra Elysee Sarayı'ndan açıklama yapılmış ve Esed'e 2001 yılında dönemin cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından verilen ödülün geri alınması için disiplin sürecinin başlatıldığı belirtilmişti.

ESED GERİ VERDİ

Suriye Dışişleri Bakanlığı onur nişanını geri verdiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasında Fransa'nın en yüksek düzeyli nişanı olan ve Esed'e takdim edilen 'Büyük Haç' şeklindeki 'Legion d'honneur'un Suriye'de Batı Avrupa ülkelerini temsil eden Romanya Büyükelçiliği vasıtasıyla geri gönderildiğini belirtti.

Bakanlık kararın Fransa'nın 14 Nisan'da Suriye hükümetine ait hedeflere yapılan saldırıya katılması nedeniyle alındığını vurgulayarak, ABD'nin emirlerini takip eden bir ülkenin nişanını elde tutmanın Suriye'yi onurlandırmadığı ifade edildi.

Açıklamada "Teröristleri destekleyen ABD'nin takipçisi ve kölesi bir ülkeye ait nişanı takmak Devlet Başkanı Esed için bir onur değil" dendi.

"KOLONYALİZM VE KÖLELİK DÖNEMİ SONA ERDİ"

Şinhua haber ajansının aktardığına göre Esed'in ofisinden yapılan açıklamada da "Kolonyalizm ve kölelik dönemi sona erdi. 7 yıldır terörizmle mücadele eden Suriye ordusu tarafından desteklenen Suriyeliler, çocukça ve umursamaz politikalarla terörize edilemeyecek" ifadelerine yer veridi.

Bu hafta başında Duma'da gerçekleştiği öne sürülen kimyasal saldırı sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Esed'e verilen onur nişanına yönelik disiplin işlemi başlatıldığını teyit etmişti.

FRANSA'NIN 'ONUR NİŞANI'

Fransa'nın en yüksek düzeydeki devlet nişanı 'Legion d'honneur' 1802 yılında Napolyon Bonapart tarafından verilmeye başlandı. Nişan her yıl yaklaşık 3.000 kişiye takdim ediliyor.

Chirac, 2000 yılında, babası Hafız Esed'in 30 yıl süren 'demir pençe' rejiminin ardından Suriye'de "reform" beklentisiyle iktidara gelen Esed'i onurlandırmak için bu madalyayı vermişti.

Fransa'da, 2010 yılında getirilen yeni düzenlemeyle, "madalyanın onuruna aykırı davranışlarda bulunan yabancılardan" geri alınmasına olanak tanınmıştı. Ödül daha önce doping yaptığı belirlenen Amerikan bisiklet şampiyonu Lance Armstrong ve ırkçı söylemlerde bulunan İngiliz modacı John Galliano'dan geri alınmıştı.