Barzani'den Kerkük açıklaması

Barzani'den Kerkük açıklaması
Neçirvan Barzani, 'Kerkük'ün geleceğine Kerkük'te yaşayan bütün etnik yapılar birlikte karar verecek' dedi.

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani, Rudaw Tv muhabiri Şifa Gardi'nin Musul operasyonu sırasında yaşamını yitirmesinin 40'ıncı günü nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Rudaw Tv'nin haberine göre konuşmasında gündemdeki konuları da değerlendiren Barzani, Kerkük'ün geleceğine, Kerkük'te yaşayan bütün etnik yapıların birlikte karar vereceğini söyledi.

KERKÜK KÜRTLERİN, ARAPLARIN, TÜRKMENLERİN KENTİDİR'

Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kerkük ile ilgili sözlerine ilişkin sorulan soruya şu şekilde cevap verdi:

"Kürtler, ‘Kerkük sadece Kürt kentidir' demiyor, bütün etnik yapıların kentidir. Kerkük'te Kürdistan bayrağı hep vardı ancak bana göre konu olduğundan fazla büyütülüyor. 2014 yılında Kerkük Musul'dan daha kötü durumdaydı. Peşmerge bu bayrak altında Kerkük'ü korudu. Peşmerge olmasaydı Kerkük'te ne Irak ne de Kürdistan bayrağı olurdu. IŞİD'in bayrağı olurdu. Bize göre Kerkük; Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin kentidir. Hepsinindir. Bu bir gerçektir ve biz de böyle diyoruz. Kerkük daha önce de, şimdi de, gelecekte de orada yaşayanlar için birlikte yaşamın kenti olmalıdır. Kerkük'te yaşayan etnik yapılar Kerkük üzerine karar vermelidir. Başka bir taraf Kerkük'ün geleceğine karar veremez".

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Kerkük'e Kürdistan bayrağı asılması ve İl Meclisinin referandum kararı alması ile ilgili "Orada milli bayrağın dışında ikinci bir bayrağın asılmasını kesinlikle yanlış buluyorum. Oradaki ikinci bayrağın sahipleri bölücülük yapıyor. Irak Bölgesel Kürt Yönetimine sesleniyorum; bu yanlıştan bir an önce dönün. Hemen o bayraklarınızı indirin. Yoksa şu anda geldiğiniz noktadan geri adım atmak zorunda kalırsınız." demişti.