ABD’den Rusya’ya yeni yaptırım kararı

ABD’den Rusya’ya yeni yaptırım kararı
ABD, İngiltere`de zehirlenerek öldürülen eski Rus ajanıyla ilgili Rusya’ya yeni ve ağır yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

Bu yılın başlarında İngiltere`de eski bir Rus casus ve kızını yasadışı kimyasal bir silah kullanılarak öldürülmesi kapsamında Rusya`ya yeni yaptırımlar uygulanacağını açıklandı.


Bu ay sonundan sonra uygulanacak olan yeni yaptırımlar, Başkan Donald Trump`ın Rusya lideri Vladimir Putin ile ilişkileri iyileştirme çabalarına ve 2016 ABD seçimlerinde Rus müdahalesine devam eden soruşturmanın ortasında geldi.


ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri yaptığı açıklamada,”Aralık ayında İngiltere`de Rusya tarafından zehirlendiği belirtilerek, eski Rus ajan Sergey Skripal`ın ve kızı Yulia Skripal için yaptırımların uygulanacağı açıklandı. Kongre 6 Ağustos tarihinde alınan kararıyla ilgili olarak bilgilendirildiğini ve yaptırımların Federal Sicil`de yayınlanması için 22 Ağustos`ta yürürlüğe gireceğini duyurdu.


Rusya’ya yapılacak söz konusu yaptırımlar ile ilgili olarak ismi açıklanmayan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisine göre, Rusya`nın ulusal güvenlik uygulamaları dahil birçok konuda lisanslarının iptal edilebileceğini açıkladı.


ABD, Şubat ayında Kuzey Kore`nin 2017 yılında, Malezya`nın Kuala Lumpur kentinde havaalanında bulunan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un`un üvey kardeşini öldürmek için kimyasal bir silah kullandığını belirlediğinde benzer bir kararlılık gösterdi.


Skripal ve kızı Mart ayında İngiliz kasabası Salisbury kasabasında Novichok askeri sınıf siniri tarafından zehirlendi. İngiltere, Rusya`nın Kremlin’in şiddetle reddettiği saldırının arkasında olmakla suçladı.