Akgül'den VASKİ açıklaması

Akgül'den VASKİ açıklaması
Van’ın Çatak Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hacı Asım Akgül, Van Su ve Kanalizasyon İdarisinin (VASKİ) kayyumdan sonra kurumsallaşarak, vatandaşı muhatap almaya başladığını söyledi. 

VASKİ’nin çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Akgül, 21 bin nüfuslu bir ilçe olduklarını belirterek, “Elimizden geldiğince az kaynakla çok iş yapmaya gayret gösteriyoruz. Bu bir yıllık süre içerisinde gerek belediye olarak gerekse VASKİ olarak vatandaşımızın istek ve taleplerine el uzatmaya çalıştık. VASKİ 3 yıllık yeni bir kurum. HDP ve BDP'li dönemde maalesef kurumsallaşmasını sağlayamamış, kayyum atanmasıyla birlikte yeni bir yapılanmaya gidilerek kurumsallaşmış oldu. Bir yıl içerisinde vatandaşın resmi muhatabı olacak bir kurum haline geldi. Şu an bir vatandaş VASKİ'ye gittiğinde bir muhatap bulabiliyor. Kendi başımdan geçen bir olayda, kanalizasyon bağlantısı yapılması için HDP'li ve BDP'li yöneticilere ve belediye başkanına söylememize rağmen çözüm alamadık, kendi işçimiz ve imkanlarımızı kullanarak sorunumuzu çözdük" dedi.

Çatak için 2018 yılı programına alınması gereken acil sorunları VASKİ'ye ilettiklerini ve 2018 yılında bunların çözüleceği sözünü aldıklarını belirten Akgül, “Geniş bir alana yayılan ve abonesi az olan Çatak'a hizmet götürmek zorundasınız. VASKİ hazineden aldığı ödenek ve az tahsil edilen abone ücretleriyle hizmet veriyor. VASKİ'nin hizmetlerine baktığımızda, maliyetli iş yapmanın yanı sıra gömülen ve kimse tarafından görünmeyen hizmetler yapıyor. Uzun vadeli projeler yapan VASKİ'nin işi zor. Altyapı hizmeti görünmediğinden VASKİ hiçbir iş yapmamış gibi görünüyor. Dağı taşı delip mahalleye su götürüyorsun, hizmet yapıyorsun, çok iş var, ancak görünür olmadığı için yok sayılabiliyor" diye konuştu.

Akgül, Çatak'ta yeteri derecede su kaynağı olduğunu da söyleyerek, “Yetersiz su olan bir kaç mahallemiz var. Bunların sebebi de kayıp kaçak ve aboneliklerin olmamasıdır. Kayıp ve kaçağın önüne geçtiğimizde vatandaşımızın sayısına göre gelen su yeterli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Çatak için en büyük yatırımın arıtma tesisi olacağını belirten Çatak Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hacı Asım Akgül, arıtma tesisi için 10 dönümlük bir arazi satın alındığını kaydetti. Akgül, “Arıtma tesisinin kurulumu için teknik elemanlar çalışıyor, projeler hazırlanıyor. İller Bankası ve VASKİ ekipleri ilçemizde inceleme yaptı. Sortki ve Norduz derelerinin doğal dengesini korumak için tedbirleri alıyoruz" dedi.

Akgül, kayyum öncesi BDP ve HDP yönetimlerinin uygulamalarını da eleştirerek, "Sözde ekolojiyi savunan önceki HDP ve BDP yöneticileri, bugüne kadar bu konuda hiçbir şey yapmamışlar. Deremize atık suların akıtılmasının yanında hayvan kesimi sonrası atıklar da atılmaktaydı. Bunun önüne geçtik, mezbahana yaptık, artık dereye hayvan kesim ve atıkları atılmıyor. Derede rafting yapılıyor, insanlarımız derenin seyrini izliyor, çocuklarımız yaz aylarında serinlemek için bu derede yüzüyor. İnşallah VASKİ'nin de arıtma tesisi yapmasıyla deremiz artık her zaman tertemiz akmış olacak" şeklinde konuştu.