Şirvan'da acı bekleyiş! Şirvan'da son durum

Şirvan'da acı bekleyiş! Şirvan'da son durum
Siirt'in Şirvan ilçesinde özel maden ocağında meydana gelen faciada toprak altında kalan işçilerin çıkarılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor. Şirvan'da son durum...

13 GÜN SONRA TOPRAK ALTINDAN SAĞ ÇIKAN İNSANLARI GÖRDÜK"

Siirt'in Şirvan ilçesindeki özel maden ocağında meydana gelen heyelanda yakınları toprak altında kalan aileler, iyi bir haber almak ümidiyle bekleyişlerini sürdürüyor.

Maden köyündeki maden ocağı sahasında 17 Kasım gecesi yaşanan heyelanın ardından bölgede Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van ve Erzurum'dan sevk edilen AFAD ekipleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türk Kızılayı çalışanları ve Jandarma ekiplerinin katılımıyla başlatılan arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Toprak altında kalan 16 işçiden 8'inin cenazesinin çıkarıldığı çalışmalar, 8 işçi için de halen devam ediyor.

Cesedi çıkartılan işçilerin aileleri taziyeleri kabul ediyor. Hala toprak altında bulunanların aileleri ise arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgede soğuk hava nedeniyle AFAD tarafından kurulan çadırda yakınlarından gelecek haberi bekliyor.



Kimi "yaşıyor" ümidi ile kimi de cenazesini teslim almak için bölgeden bir an olsun ayrılmayan aileler bu zor günlerinde devletin desteğinden memnuniyet duyduklarını ifade ediyor.

"Bir umuttur, belki yaşıyordur"

Toprak altındaki kamyon şoförü Mahmut Batumak'ın (28) amcası Nizamettin Batumak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heyelan olduğu haberini duyar duymaz maden sahasına gittiklerini söyledi.

Batumak, yeğeninin evli ve en büyüğü 7 yaşında 3 çocuk babası olduğunu ifade ederek "Herkes gibi ekmeğini kazanmak için çalışmak istiyordu ve çok azimliydi. İstanbul'da çalışıyordu ama evli olduğu için geçim sıkıntısı çektiğinden buraya geldi. Yeğenim çalıştığı işteki zorlukları bir ay önce babası ile paylaşmış. Bölge gerçekten risklidir." dedi.

"Bir umuttur, belki yaşıyordur." diyen Batumak, kadere inandıklarını vurguladı.

"Devlet yetkilileri dışında kimseye inanmıyoruz"


Umutla beklemeyi sürdürdüklerine işaret eden Batumak, Allah'tan arama kurtarma ekiplerine güç vermesini dilediklerini aktardı. Batumak, şöyle konuştu:

"Allah devletimize de zeval vermesin. Devletimizden çok memnunuz. Hakikaten böyle bir hizmet yok. Bakanımız geldi acımızı paylaştı kendisi. Kamuoyunda yaşanan faciaya ilişkin çeşitli söylentiler var ama devlet yetkililerinin dışında kimseye kulak asmıyoruz. İhmal varsa gereğinin mutlaka yapılacağına inanıyoruz."

"Belki eceli gelmemiş, ölmemiştir"

Acılarının büyük olduğunu belirten Batumak, ciğerlerinin yandığını anlattı.

Batumak, "Cenab-ı Allah, 'Hiçbir zaman umudunuzu kesmeyin benden' diyor. Gölcük depreminde de 13 gün sonra toprak altından sağ çıkan insanları gördük. Belki de eceli gelmemiş, ölmemiştir. Buradan hiç ayrılmıyoruz. Her türlü hizmet had safhada. Devletin şefkatine sığınmışız. Allah razı olsun, hem maddi hem de manevi olarak hiçbir şikayetimiz yok. Tek derdimiz bunların bir an evvel çıkartılması." ifadelerini kullandı.

"Sağ olarak ya da cenazesine bir an önce kavuşmak istiyoruz"

Toprak altındaki işçilerden 24 yaşındaki Kerem Arat'ın amcası Zahir Arat, yeğeninin bir yıldır ekskavatör operatörü olarak görev yaptığına işaret etti.

Yeğeninin 3 yıldır bu şirkette çalıştığını, bir yıllık evli ve bir çocuk babası olduğunu dile getiren Arat, şunları söyledi:

"Yeğenim çalıştığı işin güçlüğünü sık sık bize anlatırdı. 'Çalıştığımız yerde çatlak var tehlikesi var' dedi. Ona, 'Gitme' dedim ama, 'Benim çocuğum var, çalışmaya mecburum' dedi. Bize burada çatlak olduğunu söylediği gün olay meydana geldi. Babası ile ailesini geçindiriyordu. Duygusal, fidan gibi bir gençti. Sağ olarak ya da cenazesine bir an önce kavuşmak istiyoruz."

Arat, oğlunun toprak altında kaldığını öğrenen babasının rahatsızlandığını kaydetti.

SİİRT ŞİRVAN'DAKİ MADEN FACİASINDAN BİR ACI HABER DAHA

Siirt Şirvan'daki bakır madeninde meydana gelen heyelanda toprak altında kalan işçilerden birinin daha cenazesine ulaşıldı. 8 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Siirt'in Şirvan ilçesi Maden köyünde geçtiğimiz perşembe gecesi heyelandan dolayı meydana gelen göçükte toprak altında kalan 16 işçiden birinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Hala enkaz altında bulunan 8 işçinin çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Edinilen bilgiye göre, maden faciasının meydana geldiği bölgede ilk günden beri arama çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. AFAD ve arama kurtarma ekipleri tarafından sürdürülen çalışmalarda facianın 8'inci gününde 8'inci işçinin cesedine ulaşıldı. Toprak altında kalan 16 işçiden 7'si daha önce çıkarılmıştı. Bugün yapılan çalışmalarda 1 işçinin daha cansız bedenine ulaşılırken, hala enkaz altında kalan 8 işçinin çıkarılması için çalışmaların aralıksız sürdüğü bildirildi. Bugün yapılan aramalarda toprak altından çıkarılan işçinin Mehmet Kasım Tari olduğu belirtildi.

ŞİRVAN'DAKİ FACİADA 20 GÜNLÜK EŞİNİ KAYBETTİ

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyündeki bakır madeninde 17 Kasım'da meydana gelen heyelan faciasında ilk cesedi çıkarılan Murat Ant'ın olaydan 20 gün önce evlendiği ortaya çıktı. Ant'ın eşi İpek Açıkça, "Çeyizlerim yeni getirilmişti, düğün evimiz yas evine döndü"dedi. Ant'ın kız kardeşi Semra Ant ise, 8 kişinin öldüğü ve 8 işçinin halen altında olduğu madenin kapatılmasını istediğini söyledi.

Şirvan ilçesine bağlı Maden köyündeki bakır madeninde 17 Kasım'da meydana gelen heyelan faciasında yaşamını yitirenlerden biri olan ve ilk gece cenazesi çıkarılan Murat Ant'ın madenin bulunduğu Maden köyündeki evinde yas var. 18 kişilik Ant ailesinin kaldığı evin faciadan önce düğün evi olduğu, çünkü Murat Ant'ın heyelan altından kalmadan 20 gün önce evlendiği belirtildi. Murat Ant ile 20 gün önce evlenen ve daha resmi nikah kıyamayan İpek Açıkça, "Biz mutlu evlendik. Evliliğimizden 15 gün geçti sonra çeyizlerimi annemler getirdi. Babam hastanedeydi babamın yanına Siirt'e gittim ve ben eşin öldüğünü Siirt'te öğrendim. 'Eşin öldü' dediler sonra buraya geldik. Herkesin ailelerine sabır diliyorum" dedi.



Kardeşi Murat'ın daha 20 günlük evli olduğunu ve muradına ermeden öldüğü belirten Ablası Songül Ant, "Böyle olmasını hiç istemezdik. Kardeşim en mutlu günlerinde yaşama veda etti. Düğününü yaptık ve bayağı mutluydu. Ailemizi geçindirmek için çalışıyordu. Acı haber geldi, Allah bu durumu kimsenin başına getirmesin. Yer altında kalanlara, herkese sabırlar diliyorum. Bir an önce çıkarılmasını istiyorum" diye konuştu.

Murat Ant'ın kız kardeşi Semra Ant ise, "Böyle olmasını istemiyordum. Her gün işe giderken mutlu gidiyordu. Ama bu olay olunca yıkıldık. Düşünemiyorum, hiç inanamıyorum. Ben bu madenin kapatılmasını istiyorum, başka da bir şey istemiyorum, bir sürü analar ağladı. Analar ağlamasın artık yeter diyorum"dedi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Siirt'in Şirvan ilçesinde özel maden ocağında meydana gelen faciada toprak altında kalan işçilerin çıkarılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor. Maden köyünde 17 Kasım'da yaşanan facianın ardından hala toprak altında bulunan 9 işçi için arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van, Erzurum, Ankara, Konya, Zonguldak'tan gelen AFAD, UMKE, Türk Kızılayı ekipleri çalışmalarını yürütüyor.

Çalışmalarda, 100 uzman personel, dedektör, 50'yi aşkın iş makinesi yer alırken, Türkiye'nin çeşitli illerinden getirilen 8 arama köpeği de bugün çalışmalara katılacak. Toprak altında kalan işçilerin yakınları, facianın meydana geldiği bölgede yaktıkları ateş başında gelecek haberi bekliyor.

AFAD BAŞKANVEKİLİ BİLDEN: “BUGÜN 1-2 KARDEŞİMİZE ULAŞIRIZ”

AFAD Başkanvekili Mehmet Halis Bilden, Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeni ocağında göçük altında kalan işçilerden bazılarına bugün ulaşılabileceğini belirtti.



AFAD Başkanvekili Mehmet Halis Bilden, Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeni ocağında göçük altında kalan 9 işçinin yakınlarına bilgilendirmede bulundu. Bilden, çok yoğun bir şekilde çalışıldığını belirterek, “12 ekskavatör, 3 dozer, 1 loder, 30 kamyon çalışıyor. Her gün araç sayımızı arttırıyoruz. Tabi iş güvenliği açısından da hiçbir sorun oluşmaması lazım. Çok yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Alan çok zor bir alan. İnşallah bugün tekrar öğleden sonra 1-2 kardeşimize ulaşırız diye düşünüyorum” dedi.

Dün yaptıkları planlamada değişiklik olduğunu anlatan Bilden, “Dün çıkarılan kardeşimizden 16 metre sonra bir kamyon var. Yamaçtan gidelim diye plan yapmıştık. Ancak sabah erken yaptığımız koordinasyonda riskli olacağını düşündük. Üstten başladık bir saattir. O dozerin üstten yay şeklinde 2,5 saat gibi zamanda oraya ulaşabileceğini teknik arkadaşlarımız söylediler. Planda bu yüzden değişti. Her değişikliği sizinle paylaşıyoruz. En kısa sürede inşallah kardeşlerimize ulaşırız” diye konuştu.

Bilden, daha sonra, göçük altında kalan işçilerin aileleriyle çalışmaların sürdüğü alana çıkarak, kurtarma çalışmalarını inceledi.



ŞİRVAN’DA KURTARMA ÇALIŞMALARI 7’NCİ GÜNÜNDE

Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeni ocağında göçük altında kalan 9 işçinin kurtarılmasına yönelik çalışmalar devam ederken, aileler de bekleyişini sürdürüyor. Göçükte kalan işçilerden Kerem Arat’ın amcası Zahir Arat, “Allah’tan ümit kesilmez ancak hiçbir ümidimiz kalmadı” dedi.

Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeni ocağında göçük altında kalan 9 işçinin kurtarılmasına yönelik çalışmalar 7’nci gününde devam ediyor. Çeşitli kentlerden gelen 90 kişilik AFAD ekibi, yoğun bir çabayla işçilere ulaşmaya çalışıyor. İşçilerin aileleri de maden sahası çevresinde yakınlarından haber bekliyor. Yeğeni Kerem Arat’ın göçük altında olduğunu anlatan Zahir Arat, “Kerem 24 yaşında, evli ve 1’i özürlü, 2 çocuğu vardı. 3 senedir bu madende çalışıyordu. 2 aydır operatör olmuştu. Yağcılıktan çıkıp operatör olmuştu. Enkazın altında kaldı. Allah’tan ümit kesilmez ama bu enkazın altında hiçbir ümidimiz yok. Bu enkazın altında tonlarca toprak üzerlerinde. Ama Allah’ın işine de bir şey diyemeyiz” dedi.

Bakanlara ve tüm yetkililere teşekkür ettiklerini de anlatan Arat, “Onlar gelince onların sayesinde millet girdi araya. Yoksa kimse girmiyordu. Onlar gelince aynı anda hızlandırdılar” diye konuştu.



GÖÇÜK ALTINDAKİ BİR CENAZEYE DAHA ULAŞILDI

Siirt’in Şirvan ilçesindeki maden ocağında göçük altında kalan işçilerden 1’inin daha cenazesine ulaşıldı. 9 işçinin bulunması için çalışmalar sürüyor.
Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeni ocağında heyelan sonucu meydana gelen göçükte kalan 10 işçinin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdüren AFAD ekipleri, uzun uğraşlar sonucu ulaştıkları göçük altında kalan kamyondan bir işçinin daha cansız bedenini çıkardı. Cesedin işçilerden Bedrettin Caylı'ya ait olduğu öğrenildi.

Maden ocağında Perşembe günü meydana göçükte 16 işçi göçük altında kalmış, yapılan kurtarma çalışmaları sonucu bunlardan 6’sının cenazesine ulaşılmıştı. Göçükten çıkarılan işçi sayısı 7’ye yükselirken, 9 işçinin bulunması için çalışmalar sürüyor.