Irak'ta 7,2 büyüklüğünde son durum! Ölü sayısı artıyor...

Irak'ta 7,2 büyüklüğünde son durum! Ölü sayısı artıyor...
Irak'ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye ve Halepçe kentlerinin kesiştiği noktada 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Ortadoğu'yu sallayan depremde arka arkaya son dakika haberleri geliyor, can kaybı 350'yi geçti. En büyüğü 5.3 olan çok sayıda artçı deprem meydana geldi. Yerel saatle 11.29'da 4.4 büyüklüğündeki son artçı hissedildi.

Irak'ta dün 21.18'de bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün Halepçe kentinin 32 km güneybatısı olduğu belirtildi.  Kuzey Irak Sağlık Bakanlığı, depremde ilk belirlemelere göre en az 4 kişinin öldüğü ve 225 kişinin yaralı olduğu bilgisini paylaştı. 

Süleymaniye'de 8 köyde büyük hasar oluştuğu belirtiliyor. Depremin ardından Süleymaniye'deki Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının boşatılması istendi.

Süleymaniye'de elektrikler kesildi, telefon ve internet hattı koptu.

İRAN'DA EN AZ 200 KİŞİ ÖLDÜ

Depremin İran sınırında yaşanması nedeniyle ülkenin batısındaki 8 köyde hasar meydana geldi.

İran devlet televizyonu, İran'da 200 kişinin hayatını kaybettiğini, 500'ü aşkın kişinin de yaralandığını bildirdi. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Süleymaniye kenti yakınlarında dün saat 21.18’de deprem oldu. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre;  7.3 büyüklüğündeki ve 33.9 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssü Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısı olarak belirlendi.

İKİNCİ DEPREM 00.33'DE

Duhok ve Erbil’in yanı sıra başkent Bağdat’ta da korkuya neden olan deprem, Bağdat’ta 20 saniye,diğer kentlerde ise daha uzun hissedildi. Irak-İran sınırında 00.33'te 4.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Halk geceyi sokaklarda geçirdi.

İRAN'DA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kenti yakınında meydana gelen deprem nedeniyle ülkenin batısındaki Kermanşah eyaletine bağlı kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 164'e çıktı. Yaralı sayısının ise 1.600'ün üzerine çıktığı belirtildi. 

Can kaybının büyük bölümü Kermanşah vilayetine bağlı Irak sınırına 15 kilometre kadar mesafedeki Sarpol-e Zahab kasabasında meydana geldi.

İran devlet televizyonuna konuşan Kermanşah Eyaleti Vali Yardımcısı Mücteba Niykkerdar da göçük altında çok sayıda insan bulunduğunu dile getirdi. 
Niykkerdar, "Sabah günün ağarmasıyla helikopterlerle köylerde hasar tespit çalışmaları yapılacak. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediyoruz" şeklinde konuştu.  Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu. 

IRAK'TA EN AZ 7 KİŞİ ÖLDÜ

Irak'ta depremden en az 7 kişinin yaşamını yitirdi, 50'den fazla kişi de yaralandı.

DEPREM 7 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Richter ölçeğine göre 7.3 şiddetinde olan deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

Deprem İran, Suriye, İsrail, Azerbaycan ve Kuveyt’in yanı sıra Türkiye’den de hissedildi. Hakkâri, Van, Muş, Batman, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak’ta sarsıntıyı hissedenler sokaklara çıktı.

Irak - İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirlerinin kesişme noktası olan bölgede 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre İran’da 155 kişi hayatını kaybetti. Bin 500 kişi ise yaralandı. Irak'ta ise 6 kişi hayatını kaybetti .

Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen deprem Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerinden de hissedildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada depremin Türkiye'de herhangi bir can ve mal kaybına neden olmadığı belirtildi.

Irak'ta yerel saat ile 21:18'de bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün Halepçe kentinin 32 km güneybatısı olduğu belirtildi. Kerkük, Erbil ve Bağdat'ta da çok şiddetli hissedilen deprem Türkiye'den de hissedildi. 7, 3 büyüklüğündeki deprem Süleymaniye'deki 8 köyde hasara yol açtı. 

İRAN'DA 155 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kenti yakınında  meydana gelen deprem nedeniyle ülkenin batısındaki Kermanşah eyaletine bağlı  kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 155'e çıktı. 

Tesnim Haber Ajansı'na açıklama yapan İran Meclisi Milletvekili Ferhad  Tecri, gece saatlerinde meydana gelen depremin ardıdan Kasrı Şirin, Serpulzihab  ve Selas Babacani'de 155 kişinin öldüğünü, bin 500'ün üzerinde kişinin  yaralandığını söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Kermanşah Eyaleti Vali Yardımcısı  Mücteba Niykkerdar da göçük altında çok sayıda insan bulunduğunu dile getirdi.

Niykkerdar, "Sabah günün ağarmasıyla helikopterlerle köylerde hasar  tespit çalışmaları yapılacak. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe  ediyoruz." şeklinde konuştu.

ÜÇ GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle  eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

IRAK'TA EN AZ 6 ÖLÜ 

Süleymaniye'nin Derbendihan İlçe Kaymakamı Nasih Mela Hasan, yaptığı açıklamada, depremde Derbedihan'da 4 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Kelar İlçesi Sağlık Müdürlüğü ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını kaydetti.

Kelar İlçesi Sağlık Müdürlüğü ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını kaydetti.

3 ARTÇI SARSINTI DAHA

Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3'lük depremin ardından bölgedeki panik ederken, Richter ölçeğine göre 4.8, 4.6 ve 4.1 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı daha meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, saat 00.33'te meydana gelen deprem 4.8, 01.31'de gerçekleşen deprem 4.6, saat 02.37'deki deprem ise 4.1 büyüklüğünde ölçüldü.

ARAMA KURTARMA EKİBİ HABUR'A ULAŞTI

Diyarbakır'dan Irak'taki deprem bölgesine gitmek üzere yola çıkan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na ulaştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), deprem bölgesinde enkaz altındakilerin kurtarılması, yaralıların tedavisi ve insani ihtiyaçların giderilmesi amacıyla hazırlıklar sürüyor.

Halepçe kenti yakınlarındaki depremin ardından bölgeye hareket eden Diyarbakır AFAD Müdürlüğünde görevli 30 personelden oluşan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na ulaştı.

ÇOK SAYIDA ÇADIR VE BATTANİYE GÖNDERİLDİ

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak’taki depremin ardından harekete geçti. Muş’un Hasköy ilçesindeki depolardan Irak’a gönderilmek üzere ilk etapta 2000 adet çadır TIR’lara yüklenmeye başlandı.Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, Irak’taki depremin ardından harekete geçtiklerini söyledi. Akar, “Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları TIR’lara yüklemeye başladık. İlk etapta iki bin çadır göndereceğiz” dedi.

Öte yandan, Adana'dan bölgeye 10 TIR yardım malzemesi gönderildi. Depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla Akdeniz Bölge Afet Yönetim Merkezinden 560 çadır, 2 bin yatak, bin battaniye ve bin 100 ısıtıcı, bölgeye ulaştırılmak üzere TIR'lara yüklendi. TIR'lar, deprem bölgesine doğru yola çıktı.

DEPREM 7 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

7.3 şiddetindeKİ deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

TÜRKİYE'DE KORKUYA NEDEN OLDU

Deprem, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerinden de şiddetle hissedildi. Birçok bölgede vatandaşlar paniğe kapılarak sokaklara çıktı. 

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Irak-İran sınırında 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği hatırlatılarak, depremin sınır bölgesindeki Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Van'da da hissedildiği ve söz konusu illerde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadığı belirtildi.

BAŞBAKANLIK: TÜRKİYE'NİN IRAK'A YARDIMLARI YOLA ÇIKTI

Başbakanlıktan, Irak'taki deprem sonrası Türk Kızılayı'nın bölgedeki depoları vasıtasıyla yardıma başladığı, AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemelerinin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiği bildirild

SAĞLIK BAKANI DEMİRCAN: HAZIRIZ

Öte yandan depremde Irak'ta en az 4 kişinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda yaralı olduğu belirtilirken, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'dan Irak'a destek mesajı geldi. Bakan Demircan, Twitter'dan şu mesajları paylaştı:

"Komşumuz Irak'ta meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere rahmet niyaz ediyor, geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Sağlık bakanlığı olarak her türlü yardım için hazırız. Irak'tan gelecek talebi bekliyoruz. Kızılay, AFAD harekete geçmiş bulunmaktadır."

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN KENDİSİNE GELEN BİLGİLERİ PAYLAŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, depremin ardından Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden kendisine ulaşan mesajı Twitter'dan paylaştı. Mesajda, depremin Bağdat'tan da hissedildiği ancak büyükelçiliğinin depremden etkilenmediği kaydedildi. Irak'ta bulunan Türk vatandaşlarının herhangi bir durumda Bağdat büyükelçiliği ve Erbil'deki başkonsolosluğa başvurabilecekleri belirtilen açıklamada, Kerkük'ün eski mahallesinde bazı binalarda hasar tespit edildiği aktarıldı

SINIR HATTINDAKİ HASTANELERE UYARI

Sağlık Bakanlığı sınır hattındaki şehirlerdeki hastaneleri her türlü acil müdahaleye karşı hazır olmaları için uyardı. Hastaneler acil müdahale ve diğer konular için teyakkuz halinde. UMKE ekipleri de muhtemel müdahale ve kurtarma çalışmaları için hazır bekliyor.

Cizre Devlet Hastanesi acil servinin kısa süreliğine tedbir  amaçlı boşaltıldı.

TÜRK KIZILAYI'NDAN AÇIKLAMA

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Irak'ta meydana  gelen 7,2'lik depremin ardından Erbil'deki Türk Kızılayı ekibinin bölgeye hareket  ettiğini, öncü bir araç ve müdahale ekibinin de karayoluyla Türkiye'den yola  çıktığını bildirdi.  Kınık, "Erbil'deki ekibimiz bölgeye hareket etti. Öncü bir araç  ve müdahale ekibimiz de karayoluyla Türkiye'den yola çıktı. Gelişmeleri yakından  takip ediyoruz." dedi.

Türk Kızılayı ayrıca depremden dakikalar sonra Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen ve ülkemizde de hissedilen deprem sonrası ekiplerimiz bölgeye sevkedilmiştir" ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR'DAN 30 KİŞİLİK EKİP BÖLGEYE GİTTİ

Bu arada, Irak'ın Halepçe kenti yakınlarında meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, bölgeye gönderildi. 

Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 30 personelinden oluşan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na hareket etti. 

Bölgedeki diğer illerden de yardım ekiplerinin gönderilmeye hazır bekletildiği belirtildi.

PROF. PINAR: BİZİM FAYLARI ETKİMESİNİ BEKLEMİYORUZ

Prof. Ali Pınar yaptığı açıklamada “ Arap Levhasının kuzeye doğru hareketi sonucu bu deprem  gerçekleşti. Söz konusu fayın her yıl 20-25 milimetrelik kayması olur. Bölge için sürpriz değil aslında. Dağ bölgesinde oluşan sismik enerji böylece ortaya çıkıyor. Bölgede yıllardır bir deprem hareketi yok dolayısıyla uzun süreden beri sismik enerji birikimi var. Dağlık bölgede meydana gelmiş olması hasarı azaltacaktır. Güneydoğu’daki faylara 300-400 km uzaklıkta. Dolayısıyla bizim fayları etkimesini beklemiyoruz." dedi. 

Prof. Ali Pınar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremin sebebi Arap fayındaki hareketler... Petrol arama faaliyetlerinin depremi tetiklemesi beklenemez. Bu büyüklükteki deprem ancak levha hareketiyle olur. Bu tür depremler petrol kapanlarını parçalar. Böylece petrol alanları küçülür. Yani petrol aramaları depreme değil deprem petrole etki eder."