CHP heyeti Başkale deprem bölgesinde

CHP heyeti Başkale deprem bölgesinde
Başkale'de Yaşanan depremin ardından CHP heyeti Başkale ilçesinde depremden etkilenen köyleri ziyaret edip hayatını kaybeden vatandaşların cenaze törenlerine katılıp akabinde ailelerini ziyaret etti.

Türkiye - İran sınır hattında Hoy kentinde Pazar günü sabah 08.53’te, 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başkale ilçesine bağlı 4 sınır köyde kerpiç evler yıkıldı, hayvanlar telef oldu. İki köyde ise 9 can kaybı yaşandı.

Deprem nedeniyle Saray ve Gürpınar İlçelerine bağlı köylerde de küçük çaplı hasarlar oluştu. 5.9'luk depremin ardından bölgede 7'si 4'ün üzerinde 66 artçı deprem yaşandı. Aynı yerde saat 19.00 sıralarında 5.9 büyüklüğünde bir sarsıntı daha oldu. 75 kişinin yaralandığı İran'daki köylerde 43 evin yıkıldığı açıklandı. Van Başkale'ye bağlı Kaşkol, Güvenlik, Gelenler ve Özpınar Köylerindeki tek katlı kerpiç evler ve ahırların büyük bölümü yıkıldı.

Yaşanan depremin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Parti Meclisi Üyesi, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve CHP  Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu ile beraberindeki ilçe başkanları ve  partililer Van’ın Başkale ilçesinde depremden etkilenen köyleri ziyaret edip hayatını kaybeden vatandaşların cenaze törenlerine katılıp akabinde ailelerini ziyaret etti.

İL BAŞKANI KURUKCU: “ GEREKLİ TAKVİYELERİ YAPACAĞIZ”

CHP Van İl Başkanı Mehmet KURUKCU depremin yaşandığı ilk andan itibaren sahada olduklarını ve depremzedeleri yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Kurukcu: “Depremin yaşandıktan hemen sonra Genel Merkez ile irtibata geçtik, sayın Genel başkanımıza bilgi verdik. Heyetimiz dün gelecekti ama uçakta yer olmadığı için bugün sabah ek uçakla gelebildiler. Biz depremin yaşandığı 4 köye gittik, tespitlerimizi yaptık. Biz CHP olarak gerek batı belediyelerimiz aracılığıyla gerek genel merkez aracılığıyla buraya gıda, giyim takviyesinde bulunacağız. Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu ve heyetine bizi yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyoruz.”

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA: KIŞ MAĞDURİYETİ ARTTIRIYOR

CHP heyeti, 8 kişinin yaşamını yitirdiği Özpınar köyünde muhtarı Cezmi Aslan ve köylüler ile birlikte değerlendirmelerde bulundu. Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 4 köyde inceleme yaptıklarını, en önemli ihtiyacın konteyner, çadır ve hayvan çadırı olduğunu belirterek, “Bütün hasarlı köyleri gezdik, bu evlerde oturmak mümkün değil. Köylerde neredeyse yüzde yüz hasar var. Binlerce hayvan telef olmuş, enkaz altında hayvanlar var. Kar çok, kış çetin geçiyor. Kış mağduriyeti daha çok arttırıyor. CHP olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.” Dedi.

“KALICI ÖNLEMLER ALINMIYOR”

PM üyesi, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin göz ardı edildiğini ve bunun felaketin boyutunu büyüttüğünü söyledi. PM üyesi Tekin şöyle konuştu: “ Yakın zamanda Malatya ve Elazığ’da deprem oldu, vatandaşlarımızı kaybettik. Yine Van Bahçesaray’da büyük bir çığ felaketi oldu 41 canımızı yitirdik. Türkiye doğal afetlerin yaşandığı bir yapıya sahip. Maalesef Türkiye’nin neresinde olursa olsun bilimsel tespitler yapılmasına rağmen kalıcı önlemler alınmıyor. Sadece deprem ya da diğer afetler yaşandıktan sonra geçmiş olsun ziyaretleri ve acil yardımlarla sınırlı kalınıyor. Oysa bilimsel gerçekliğin ışığı altında tüm tedbirlerin alınması halinde buradaki kaybımız minimuma iner. Depreme dayanıksız bütün yapılar boşaltılmalı. Depremzedelerin kalıcı konutlara taşınması gerekiyor. Devlet yapabileceği en önemli işlevini ihmal ediyorsa maalesef bu acılarda sık sık karşımıza çıkacak. Umut ediyorum ki bütün bu felaketlerden ders çıkarılır ve tedbirler alınır. CHP olarak her acının, her felaketin, her afetin yaşandığı yerdeyiz. Acı hepimizin hepimizin başı sağolsun. Ankara’ya dönünce gerekli girişimlerde muhakkak bulunacağız.”

ANKARA MİLLETVEKİLİ NİHAT YEŞİL: “KALICI KONUTLAR YAPILMALI”

Denetim mekanizmasının düzgün işlemesi gerektiğini belirten Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ise, “Bırakın deprem olmasını herhangi bir sarsıntı da bile bu yapıların ayakta kalması mümkün değil.

Böylesine yerleşim alanlarında denetimin olmaması, insanların ölüme terk edilmesi devletimize, bize yakışan bir anlayış değil. Burada olmak, baş sağlığı dilemek önemli şeyler ama tedbirler alsak çok daha yararlı olur. Burada insanlarımızı yitirdik, binlerce hayvan telef oldu. Şimdi bu canların yerine milyonları koymak mümkün müdür? Değil. Bu mümkünatı olmayan şeyler yerine çadır kurmak çözüm değil. Eğer önceden burada denetim olsa bu yapıların kullanılamaz olduğu belirlenmiş olsa belki bugün bu canlarımızı yitirmeyecektik. Buraların bu durumda olmasının başında yönetenlerin sorumluluğu var. Biz siyasilerin sorumluluğu var. Laflarla bunlar olmuyor. Devlet tedbir alsın. Çadırlar geldi, gördük ama yetmez. Konutlar yapılmalı. Ülkemizin başı sağ olsun.” Diye konuştu.

CHP’Lİ NAMAN PARLAK: “DEVLET DÖNÜŞÜMÜ KÖYLERDEN BAŞLATMALI”

CHP Başkale eski ilçe Başkanı Naman Parlak da depremin olduğu ilk andan itibaren yıkımın olduğu köylerde bulunduklarını belirterek” Deprem öldürmüyor, fakirlik, yokluk sefalet öldürüyor. Çaresizlik öldürüyor. Bu insanların maddi durumu iyi olsaydı, böyle köhne yapılarda oturmazdılar. Devlet dönüşümü şehirlerden değil, köylerden başlatması gerekiyor. Her gün burada olacağım. Bu acı hepimizin. Gelen yardımları en hızlı şekilde ulaştıracağıma söz veriyorum.” İfadelerini kullandı.

KÖY MUHTARI CEZMİ ASLAN “HAYVAN BARINAKLARI ŞART”

Köy muhtarı Cezmi Aslan, kış aylarının çok çetin geçtiğini ifade ederek, ” Öncelikle bizim temel ihtiyacımız barınma. Bizim devletten yetkililerden, muhalefetten istediğimiz hem insanlar için hem hayvanlar için barınma alanlarının bir an önce yapılması. Hayvan barınma alanları bizim için en az insan barınma alanları kadar önemli çünkü hayvan kuzulama dönemi. Hava sıcaklığı gece sabaha doğru eksi 8-9 derecelere düşüyor. Evler yıkıldı, eşyalar ortada, hayvanlar ortada. Akşam ki deprem kalan bütün ahırları da yıktı ve hayvanlar telef oldu. Bu köyde kimsenin ev yapacak durumu yok. Bura kırsal alan ve buradaki birçok insan 4-5 baş hayvan ile geçiniyor. Reis Furat ve 4 çocuğu bu köyde vefat etti.” Diye belirtti.

Ardından CHP Van  il başkanı Mehmet KURUKCU beraberindeki CHP Heyeti Başkale Devlet hastanesindeki Yaralıları ziyaret etti ve sonra Vana döndüler ve bütün izlenimlerini bir rapor haline getirip Genel başkanlarına sunacaklarını ve detayınıda Genel Başkan yardımcısı Malatya milletvekili Veli AĞBABA aracılığıyla mecliste gündeme getireceklerini belirtti.