Van'da beyaz esaret! Kar çalışması devam ediyor

Van'da beyaz esaret! Kar çalışması devam ediyor
VAN'ın Bahçesaray İlçesi'nde etkili olan kar yağışı ve fırtınaya rağmen karla mücadele aralıksız devam ediyor. Hava sıcaklığının zaman zaman eksi 20 dereceye kadar düştüğü Karabet Geçidi bölgesinde ekipler gece de çalışmalarını yürütüyor.

Van'da bir hafta etkili olan kar yağışı ve tipi kırsal kesimdeki birçok mahallenin yolunu ulaşıma kapattı. Kar yağışı nedeniyle Van-Bahçesaray karayolu da ulaşıma kapanınca ekipler kapalı yolları açmak için seferber oldu. Karayolları karla mücadele ekipleri Van-Bahçesaray karayolunda gece gündüz karla mücadeleyi sürdürüyor. Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü ve yaklaşık 1 metreyi bulan karı temizlemek için savurma makinesini kullanan ekipler, trafiği de kontrollü sağlıyor.



KAR TÜNELİ FAYDALI OLDU

Her yıl kar yağışı nedeniyle yolu günlerce kapalı kalan Bahçesaray İlçesi'nin Karabet Geçidi bölgesine yapılan kar tünelleri de karla mücadele ekiplerinin işini kolaylaştırdı. 2014 yılında yapımına başlanan ve 58 milyon liraya mal olan 2 bin 300 metre uzunluğundaki tünel, tipi ve çığla gelip yolu kapatan kara engel oluyor.



KIŞ KENDİSİYLE BİRLİKTE ZORLUĞU DA GETİRİYOR

Bölgedeki ağır kış şartları ençok çiftçileri olumsuz yönde etkiliyor. Koyunlarını içerde beslemek zorunda kalan çiftçiler, ahırları havalandırmak ve hayvanlarına yem vermek için 1 metre kalınlığındaki kar üzerinde koyunlarını besliyor. 6 ay boyunca kış yaşadıklarını belirten köylüler, "Kış bizim için çok zor geçiyor. Hayvanlarımıza yem almak zorunda kalıyoruz. Buda bize ayrı bir masraf getiriyor. Ama her şeye rağmen kar bizim için berekettir" dedi.



VAN'DA BEYAZ ESARET!  6 MAHALLE VE 18 MEZRAYA ULAŞIM SAĞLANAMIYOR

Van Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, il genelinde kar nedeniyle halen 6 mahalle ve 18 mezraya ulaşım sağlanamadığı bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Edremit, Tuşba, İpekyolu, Gürpınar, Muradiye, Özalp ve Saray ilçelerindeki kapalı mahalle ve mezra yollarını ulaşıma açtığına yer verilen açıklamada, Başkale, Bahçesaray, Erciş, Çaldıran, Çatak ve Gevaş ilçelerindeki kapalı yollarda ise çalışmaların sürdüğü ifade edildi.



Karayolları 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölge genelinde kapalı karayolu bulunmadığı, ekiplerin yol genişletme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü öğrenildi.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü verilerine göre de bölge genelinde havanın parçalı bulutlu geçmesi tahmin edilirken, Hakkari ve ilçelerinde ise sabah saatlerinden itibaren aralıklı kar yağışı bekleniyor.