Bahçesaray’da Çekirgelerle Mücadele Çalışması

Bahçesaray’da Çekirgelerle Mücadele Çalışması
Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bahçesaray ilçesinin Güneyyamaç ve Kaşıkçılar mahallelerini istila eden çekirgelerle mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
- Van'ın Bahçesaray ilçesinin Güneyyamaç ve Kaşıkçılar mahallelerini istila eden çekirgeler, bölgedeki ekinler başta olmak üzere birçok alana zarar vermişti. Yaşanan istila karşısında Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Bahçesaray Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, ilaçlı müdahaleye başladı. Bin 500 dekarlık alanda program çerçevesinde mahalle sakinlerine çekirge zararı ve mücadelesi ile ilgili gerekli eğitim ve yayım çalışmaları yapıldı. Üç konu uzmanı teknik personel ve ihtiyaç duyulan araç gereç malzemelerle yapılan sürveyler ve zararlı ile mücadele çalışmaları aralıksız sürüyor.

Konu ile ilgili Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kışlaklarda alanlarını terk edip yayılmadan önce ilaçlama yapılması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Böylece çekirgelerin dağılıp geniş alanlara yayılmadan önce garsiyat alanları ilaçlanarak, daha az ilaç kullanılarak daha etkin bir mücadele yapılmaktadır. Böylece garsiyat alanlarında toplu ilaçlama yapılarak, çekirgelerin çok büyük alanlara dağılması önlenerek engellenmektedir. İlimizin ilgili mahallelerinde yapılan sürvey çalışmaları sonucu kimyasal mücadele yapılması amacıyla Bakanlığımızla irtibata geçilerek ilave ilaç takviyesi sağlanarak, ilçeye gönderilmiştir. Söz konusu mahallelerde kurumumuzca kışlaklardan (garsiyat alanları) çekirge inişi başlamadan önce 2 Mayıs 2016 tarihinden bugüne kadar görevlendirilen ekipler ve Bahçesaray Kaymakamlığı katkılarıyla her gün 40 adet ilaçlama ekipmanları ile mücadele yapılmıştır. Yüksek yerlerdeki kar örtüsü peyderpey eridikçe, ortaya çıkan yeni garsiyat alanlarına etkin şekilde müdahalemiz devam etmektedir. Mücadele yapılan alanlarda başarı sağlanmış olup, farklı alanlarda çekirge çıkma ihtimaline karşı, teknik ekiplerce sürvey ve kimyasal ilaçlama mücadelesi devam etmektedir” denildi.